איתריום ETH

איתריום השני בגודלו וערכו לאחר מטבע הביטקוין, הוא הרבה מעבר למטבע קריפטו, הוא למעשה שם כולל לפלטפורמת בלוקצ'יין שלמה שפותחה על מנת לאפשר פיתוח ממושך של אפליקציות ופיתוחים הבנויים על מערכת הבלוקצ'יין הקיימת, כשלמעשה את'ר נגזרתו של פלטפורמת איתריום הוא המטבע הדיגיטלי שניתן לסחור בו בשווקים הדיגיטליים.

צילום: מאגר תמונות 123RF

מה זה באמת איתריום ולמה זה באמת משמש?

אתריום הוא למעשה פלטפורמה שלמה ומורכבת, בעלת קוד פתוח המבוססת על טכנולוגיית הבלוקצ'יין, בעוד שהביטקוין הוא "רק" מטבע מבוזר (מטבע קריפטו) ולו כמובן ערך רב וחשיבות רבה בתחילת הדרך של עולם המטבעות הדיגיטליים, אתריום מציע פיתוח נוסף ומבריק לכל מערכת הבלוקצ'יין עליו מבוססים המסחר במטבעות הקריפטו, הוא פלטפורמה המאפשרת יצירה של חוזים חכמים ללא התערבות של צד שלישי, משמע-הקלה משמעותית בסגירת עסקאות, פיתוח ויצירה של אפליקציות בלוקצ'יין וייצור מטבעות דיגיטליים נוספים.

כיום פלטפורמת איתריום היא הפלטפורמה העיקרית ליצירת אפליקציות מבוזרות ואפילו כלים לניהול של ארגונים עצמאיים ומבוזרים בין אנשים ויישומם של חוזים חכמים בין צדדים שונים.

צילום: Niekverlaan | מאגר תמונות Pixabay


איך הכל התחיל?

האיש שעומד מאחוריי האיתריום הוא ויטאליק בוטרין, מהנדס תוכנה.

בשנת 2013 כשהיה סטונדנט בן 19 ופעיל אקטיביסט בתחום הביטקוין, הוא ניסח את נייר העמדה הראשון של האיתריום והציג אותו לשם מימוש והרחבה של הפוטנציאל הקיים של רשת הבלוקצ'יין- עלייה מבוסס כל עולם המטבעות הדיגיטליים, הוא הציע לרשת זו להתפתח אל כתיבת תוכנות ויישומיים באופן מבוזר.

הצעותיו ורעיונותיו של ויטאליק זכו לכמה התנגדויות תחילה, ובשנת 2014 הכריז על הקמת איתריום והצליח לגייס תוך זמן קצר כ-18 מיליון דולר ופרוייקט האיתריום עמד על הרגליים כבר בשנת 2015.


איך זה עובד?

לאחר שהבנו מה זה איתריום, קל יותר להבין שעל מנת להיכנס ולהשתמש בפלטפורמה זו, לפתח, וליצור דרכה ובאמצעותה, המטבע שתתצטרכו להשתמש ולסחור בו יהיה מטבע את'ר שגם הוא יהיה מאוחסן בארנק קריפטוגרפי.

ועל מנת לפשט זאת יותר אזכיר קודם כיצד עובדת מערכת הבלוקצ'יין עלייה מבוסס המטבע הראשון הדיגיטלי שנוצר- הביטקוין.

מערכת הבלוקצ'יין למעשה מאפשרת מעבר ומסחר של מטבעות דיגיטליים מעמית לעמית דרך רשת פתוחה ללא חשש בזכות מערכת בלוקים שמגינה המידע- רישום המסחר והעסקאות תמיד יהיה חשוף לכל ולכולם.

בעוד שביטקויין משתמש במערכת הבלוקצ'יין על מנת לסחור בכסף דיגיטלי, פלטפורמת איתריום לוקחת את זה קדימה ומרחיבה את טכנולגיית הבלוקצ'יין עד לכתיבת חוזים ותכנות.

כך שבסיסו וחשיבותו של האיתריום היא כתיבת חוזים ולמעשה הוא נקודת ציון לפיתוח וקדמה נוספת למערכת הבלוקצ'יין הקיימת.

השימוש באיתריום ובמטבע עצמו את'ר

מטבע האת'ר משמש למסחר כמו כל מטבע דיגיטלי אחר ובנוסף מאפשר ביצוע פעולות במערכת האיתריום, כל פעולה מול חוזה חכם תעשה דרך המטבע את'ר, לכן מטבע זה אינו פונה רק לסוחרים, אלא גם למפתחי תוכנה ויזמים המתכוונים להשתמש בפלטפורמת איתריום על מנת לבנות אפליקציות.

צילום: מאגר תמונות 123RF


אפשר לסחור במטבע האת'ר כמו שהוא ללא שימוש בפלטפורמת האיתריום?

התשובה לזה היא כן, ממש כמו עם מטבעות קריפטו אחרים, ניתן לסחור באת'ר בשווקים הדיגיטליים השונים דרך ארנקים דיגיטליים- ארנק קר שאינו מחובר לרשת, מאובטח יותר ומאפשר אחסון סכומים גדולים בבטחה. או דרך ארנק חם שמחובר לרשת אך הוא נגיש ונוח יותר ומאפשר ביצוע פעולות באופן מהיר יותר- מתאים לסכומים קטנים יחסית ולפעילות יומיומית.

ואיך כורים את המטבעות?

בעוד שהביטקוין מגובל ל-21 מיליון מטבעות בסך הכל והמטבע האחרון צפוי להיכרות בסוף שנת 2040 (על פי תצפיות), מטבע האת'ר הסופי לא מגובל עדיין, עם זאת כמות השנתית מוגבלת ל 18 מיליון מטבעות, אך בדומה מאוד לרעיון שעומד מאחוריי מטבע הביטקוין- גם מטבע האת'ר מתוכנן כך שלא תיווצר אינפלציה (כמו עם כסף מסורתי שאנחנו מכירים) וכמות מטבעות האת'ר שניתן ליצור פוחתת עם הזמן.

לשם מה זה טוב ומה צופן לנו העתיד?

הטכנולוגייה שעומדת מאחוריי האיתריום היא אכן טכנולוגייה סבוכה ומורכבת יותר הכוללת מונחים מקצועיים והבנת המגרש הזה ברמה מתקדמת יותר הכוללת תכנות ומחשוב.

פלטפורמה זו היא הרחבה של הקיים וכניסה לעולם חדש בתוך עולם מטבעות הקריפטו, האת'ר הוא מטבע חזק ולא סתם צובר תאוצה והשני בערכו מיד אחריי מטבע הביטקויין, וזה בזכות הטכנולוגיה החדישה עלייה הוא מבוסס.

בשורה התחתונה ע"י יצירת אפליקציות וחוזים חכמים דרך פלטפורמה זו יהיה ניתן להמשיך ליצור מטבעות קריפטו נוספים, הפלטפורמה הפכה לחלק בלתי נפרד וחשוב מאוד בכל עולם המטבעות הדיגיטליים.

 

*הכותבת אינה כלכלנית, יש לחקור בעצמכם את הידע ואף להיעזר בגורמים מוסמכים במקרה הצורך.